YinYoga och meridianerVad är den här meridiangrejen och yinyoga riktigt?

I mellandagarna har jag och Maria pysslat ihop ett YinYoga pass med extra allt. Yogisarna kommer att få ett 90 min långt pass som stimulerar urinblåse- och njurmeridianerna. Samtidigt visar Maria vilka punkter vi kan aktivera. Sen har jag hört något rykte om att hon tassar runt med öronplåster när hon vikarierar mina yintimmar. Tror att jag kommer att få se det med egna ögon nu. Jippiii. Maria är fysioterapeut som också ger akupunktur och har en helhetssyn på kroppen och människan i allt det som hon gör.

Våra kroppar består av energi, det är man överens om både inom kvantfysik och österländsk medicin. Det finns informationsöverföring som ligger utanför vårt nervsystem och det sker genom elektromagnetiska impulser på olika frekvenser. Att du och jag består av energi är inte hittepå stuff, det är vetenskap.

Japanerna kallar energin för Ki, Kineserna talar om Chi medan vi i Yogan talar om Prana. När energin flödar mår man bra och när det av någon orsak blir stopp skapas ohälsa som påverkar resten av systemet.

Det österländska synsättet är att kropp och sinne är en odelbar helhet där känslorna kan påverka de inre organens hälsa och tvärtom att de inre organen kan påverka känslorna.

I YinYogan och kinesisk medicin jobbar vi med energin i kroppen. Energin färdas i kroppen via kanaler som kallas meridianer.Meridianerna i kroppen kan man alltså inte se eller ta på, de är subtila energikanaler. I akupunktur sätter man nålar längs med meridianen för att påverka energi som ”fastnat” eller inte flyter. I YinYogan placerar vi kroppen i olika positioner för att påverka energin i dessa meridianer.

Att aktivera urinblåse- och njurmeridianerna gör att vi blir lugna, avslappnade och balanserade. Finns det obalanser i dessa meridianer sägs det vara kopplat till oro, rädslor och ångest. Passet är extra bra att göra efter att man har stressat och haft mycket runt sig.

Vi tänker att julhelgen trots att den är en helg för vila, närvaro, familjen och glädjen …kan vara aningen stressig innan man fått ihop den….eller?… Nåh hur som helst att landa i mellandagarna för ett möte med dig själv, det är den bästa gåvan till dig själv. Tycker vi.

 

 

Annonser

En reaktion till “YinYoga och meridianer

  1. Som jag ser det så är det just det som yoga handlar om, all yoga, ingen specifik sort eller stil, kultivering av energi och av kanalerna, nadis, där energin färdas med hjälp av framför allt 13 olika vindar i ditt system. Meridianer och nadis är inte riktigt samma som jag lärt mig, men huvudsaken är att man hittar det man behöver. Kram!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s